Tweakers.net heeft het mis! (Control verdient zeker geen 8)

Door 8GUS op maandag 9 september 2019 15:01 - Reacties (14)
Categorie: Papa Probeert Gaming, Views: 4.380

Allereerst wil ik even melden dat, hoewel ik vind dat tweakers er volledig naast zit wat betreft hun review van Control, het niet wil zeggen dat het een slechte review is. Iedere reviewer bekijkt een game op zijn eigen manier en is ook op zijn eigen manier bevooroordeeld. Ik ook! En daar is niets mis mee.

Waar ik me wel aan stoor in deze review is dat het lijkt alsof de geplaatste review is geschreven door de game maar half te spelen en hier en daar wat populaire quotes en stukjes review van derden goed door te lezen. Wederom, het kan aan mij liggen, maar zo voelt in ieder geval.

Een beetje kritisch mag men zijn toch? Helemaal omdat er op Tweakers.net weinig reviews over games geplaatst worden en dus weinig weerwoord krijgt mocht dat nodig zijn.

Ik heb ook enkele reviews gemaakt die behoorlijk in lijn waren met de geplaatste reviews op Tweakers.
Devil May Cry 5 en in sterkere mate Sea Of Solitude.

Maar bij Control schiet Tweakers mis. Net als de game zelf overigens :+

Ik wil het verhaal niet te lang maken dus nodig ik jullie uit om de tweakers review een keer rustig door te lezen en dan mijn review een keer te bekijken. Ik zal de plus en minpunten evenals de conclusie er even kort bij nemen om op z'n minst mijn verhaal een beetje te verduidelijken.

Twee van de drie pluspunten zijn geen pluspunt. Daar begint het al mee. Tenzij je de toevoeging van Raytracing een pluspunt vind. Er zijn voldoende videos te vinden waarop de vergelijking RTX off en RTX on te zien is. Natuurlijk is de techniek leuk en het is ook te prijzen dat dit in Control is toegevoegd, maar staat zeker nog in de kinderschoenen en valt, vooral als je niet weet waar je moet kijken, in deze game nauwelijks op. Ook de gezichten en de voice acting zijn naar mijn mening van een veel mindere kwaliteit. Zo erg zelfs dat ik het benoem in mijn review. Wellicht is dit meer een kwestie van wat het verwachtingspatroon is. Of misschien wordt dit wel vergeleken met Mass Effect Andromeda, maar meer dan gemiddeld kan ik het helaas niet noemen.

In de conclusie wordt onder andere de spelwereld als verrassend en uitgebreid genoemd en daar kan ik het met de beste wil van de wereld niet mee eens zijn. Natuurlijk, de gamewereld speelt zich af in een gebouw en als je dan opeens in een steengroeve staat dan is dat verrassend. Maar er had zoveel meer gedaan kunnen worden met een "ever shifting building" dat ik dit persoonlijk achteraf meer cheezy vond dan dat Remedy echt buiten de lijntjes ging.

Daarbij begrijp ik de opmerking De manier waarop je steeds meer opties krijgt is keurig in balans met de toenemende tegenstand die je ondervindt. ook niet. De opties betreft de abilities en je service weapon die je steeds meer kunt upgraden en uitbreiden. Ik heb ervaren dat de game totaal niet in balans is juist vanwege het upgraden van mijn abilities. In mijn review zeg ik dan ook dat als je op een bepaalde manier je abilities spect je alles kunt cheezen en de combat totaal niet meer interessant is. Het feit dat dit mogelijk wordt gemaakt noem ik matig gamedesign en/of slecht testwerk.

Ik wil met deze post niemand in het harnas jagen, want ik weet dat games reviewen nooit objectief is en dat iedereen er wel een mening over heeft. Als reviewer moet je een dikke huid hebben anders kun je er maar beter mee ophouden. Toch zullen er vast enkele zijn die het met mijn verhaal niet eens zijn en zich eraan storen. En dat mag! Daar heb ik geen moeite mee.

Wat ik vooral wil zeggen is dat reviews van games niet altijd de waarheid hoeven te zijn voor andere mensen. Dat kan een kwestie van invalshoek zijn. Of misschien heeft het te maken met een vooroordeel of voorliefde voor een bepaald soort games.

Ik zou ook graag weten wat anderen van de game vonden en waar jullie je het best in konden vinden. In ieder geval hierbij mijn persoonlijk review van Control

Volgende: Een game zonder muziek...en hij is meesterlijk! 20-08 Een game zonder muziek...en hij is meesterlijk!

Reacties


Door Tweakers user Wildfire, maandag 9 september 2019 22:11

Wat mij betreft schiet Control vaker raak dan mis. Prima game, heb me er heerlijk mee vermaakt.

De gezichtsanimaties zijn idd niet altijd om over naar huis te schrijven, maar verder prima te spreken over de game. :)

Door Tweakers user rickboy333, dinsdag 10 september 2019 07:51

Ik kan me niet echt vinden in jouw punten. Ik vond de spelwereld wel degelijk verrassend en uitgebreid en ik ben blij dat ze er geen enorme shiften in het gebouw zitten. Het gebouw is "shift genoeg" naar mijn mening. Ze hadden wel wat meer verklaringen kunnen geven. Bijvoorbeeld waarom the oldest house volstaat met technologieen uit de jaren 80.... Terwijl het verhaal zich in 2019 afspeelt..... Waarom wordt de shimmel niet serrieus genomen? Wie is de congerge? De "geest" van the house? Wat is the board ect ect ect. Wat mysteries in de game laten is leuk natuurlijk, maar ik vond het een beetje te veel onbeantwoorde vragen.

Je kan combat cheese..... Tja in bijna elke game kan je wel cheesen. Van Assasins Creed tot Doom. Wat in control wel zo is, is dat je movement kan cheesen. Je kan bijvoorbeeld met je dash al in dat shimmelgat komen gezien dash je fall verminderd, of je kan al vroeg in die steengroeve komen met bepaalde dashcombo's. Maar om eerlijk te zijn was dat wel geinig. De devs hebben er ook voor gezorgd dat het de game niet breakt, iets was weinig devs echt doen.

En de combat, tja... Ik denk dst het eerder een ai issue is dan een gsmeplay issue. De AI is belachelijk slecht. En dat moet ook wel gezien de savepoints echt slecht zijn. Dat vindt ik legit jammer in de game want daardoor kan je minder rambo gaan terwijl de game wel "wil" dat je rambo/all moet gaan. Met betere saves had ik dat nog wel aangedurft. Maar met zo'n slechte saves drijf ik liever enemy's weg en shiet ik van een afstandje.

Door Tweakers user 8GUS, dinsdag 10 september 2019 09:31

Wildfire schreef op maandag 9 september 2019 @ 22:11:
Wat mij betreft schiet Control vaker raak dan mis. Prima game, heb me er heerlijk mee vermaakt.

De gezichtsanimaties zijn idd niet altijd om over naar huis te schrijven, maar verder prima te spreken over de game. :)
Ik denk dat de meeste mensen zich er wel mee hebben vermaakt. Dat blijkt ook wel uit de meeste reviews. Misschien lag het wel aan hoe ik mijn abilities meteen heb gespect en dat ik vandaar gewoon alles hetzelfde heb kunnen doen. Wederom, het feit dat dat mogelijk is maakt de game niet beter.

Maar als ik volledig anders was begonnen had er meer uitdaging aan gezeten qua speelstijl.

Door Tweakers user 8GUS, dinsdag 10 september 2019 09:37

rickboy333 schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 07:51:
Ik kan me niet echt vinden in jouw punten. Ik vond de spelwereld wel degelijk verrassend en uitgebreid en ik ben blij dat ze er geen enorme shiften in het gebouw zitten. Het gebouw is "shift genoeg" naar mijn mening. Ze hadden wel wat meer verklaringen kunnen geven. Bijvoorbeeld waarom the oldest house volstaat met technologieen uit de jaren 80.... Terwijl het verhaal zich in 2019 afspeelt..... Waarom wordt de shimmel niet serrieus genomen? Wie is de congerge? De "geest" van the house? Wat is the board ect ect ect. Wat mysteries in de game laten is leuk natuurlijk, maar ik vond het een beetje te veel onbeantwoorde vragen.

Je kan combat cheese..... Tja in bijna elke game kan je wel cheesen. Van Assasins Creed tot Doom. Wat in control wel zo is, is dat je movement kan cheesen. Je kan bijvoorbeeld met je dash al in dat shimmelgat komen gezien dash je fall verminderd, of je kan al vroeg in die steengroeve komen met bepaalde dashcombo's. Maar om eerlijk te zijn was dat wel geinig. De devs hebben er ook voor gezorgd dat het de game niet breakt, iets was weinig devs echt doen.

En de combat, tja... Ik denk dst het eerder een ai issue is dan een gsmeplay issue. De AI is belachelijk slecht. En dat moet ook wel gezien de savepoints echt slecht zijn. Dat vindt ik legit jammer in de game want daardoor kan je minder rambo gaan terwijl de game wel "wil" dat je rambo/all moet gaan. Met betere saves had ik dat nog wel aangedurft. Maar met zo'n slechte saves drijf ik liever enemy's weg en shiet ik van een afstandje.
Ik had gewoon wat meer verwacht van de omgevingen. Zoals ik al zei hebben bepaalde verwachtingen (en of die worden waar gemaakt) ook te maken met een goede/positieve spelervaring.

Verder tip je hier nog wel wat punten aan die ik niet geheel als positief zie zoals de savepunten en de dash. Ook al "breekt" de game niet. Dan kan ik me ook niet voorstellen dat dat de manier van spelen is wat de devs voor ogen hadden. Ik speel liever een game waar ik mijn abilities gebruik waar ze door de devs ook voor zijn bedoeld. En dat mis ik voor een groot gedeelte.

Door Tweakers user Redneckerz, dinsdag 10 september 2019 13:31

Even kijken kijken naar het gemiddelde op PC voor Control: https://www.metacritic.com/game/pc/control

86 door critics, 72 door gebruikers. Over het algemeen is dit dus een prima titel te noemen.

Dan nog het puntje RTX:
Twee van de drie pluspunten zijn geen pluspunt. Daar begint het al mee. Tenzij je de toevoeging van Raytracing een pluspunt vind. Er zijn voldoende videos te vinden waarop de vergelijking RTX off en RTX on te zien is. Natuurlijk is de techniek leuk en het is ook te prijzen dat dit in Control is toegevoegd, maar staat zeker nog in de kinderschoenen en valt, vooral als je niet weet waar je moet kijken, in deze game nauwelijks op. Ook de gezichten en de voice acting zijn naar mijn mening van een veel mindere kwaliteit. Zo erg zelfs dat ik het benoem in mijn review. Wellicht is dit meer een kwestie van wat het verwachtingspatroon is. Of misschien wordt dit wel vergeleken met Mass Effect Andromeda, maar meer dan gemiddeld kan ik het helaas niet noemen.
Toevoeging van Raytracing is zeker een pluspunt. Daarbij deel ik je mening niet dat het ''nauwelijks opvalt''. Dat is juist precies wat RT moet doen: Natuurlijk aanvoelen en niet opvallend. Dit is vooral te zien in reflecties.

Daarbij verdient het ook een pluspunt dat Control zeer uitgebreide opties heeft voor zijn RTX mechanieken, iets wat dan ook wel navolging mag vinden.

Dus nee, RTX staat zeker niet meer in de kinderschoenen (Zie dan ook Quake 2 RTX of een realistischer voorbeeld Metro Exodus) maar krijgt langzaamaan meer tractie. Nu is het nog zaak dat dergelijke foefjes platform en vendorneutraal worden.

PS:
Dat neemt trouwens niet weg dat er over Dhr Hulzebosch wel wat op aan te merken valt als het om argumentatie gaat. Oud zeer wellicht, maar in 2016 heb ik hier nog een topic over gemaakt waar Dhr Hulzebosch een naar mijn idee onzinnige vergelijking maakte:

Mobile Games Special - Goede en minder goede games getest

De onbereidheid was uiteindelijk wel weer zoals dat ik in het algemeen van Tweakers gewend ben, dat helaas wel.

Door Tweakers user 8GUS, dinsdag 10 september 2019 14:10

Redneckerz schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 13:31:
Even kijken kijken naar het gemiddelde op PC voor Control: https://www.metacritic.com/game/pc/control

86 door critics, 72 door gebruikers. Over het algemeen is dit dus een prima titel te noemen.

Dan nog het puntje RTX:

[...]

Toevoeging van Raytracing is zeker een pluspunt. Daarbij deel ik je mening niet dat het ''nauwelijks opvalt''. Dat is juist precies wat RT moet doen: Natuurlijk aanvoelen en niet opvallend. Dit is vooral te zien in reflecties.

Daarbij verdient het ook een pluspunt dat Control zeer uitgebreide opties heeft voor zijn RTX mechanieken, iets wat dan ook wel navolging mag vinden.

Dus nee, RTX staat zeker niet meer in de kinderschoenen (Zie dan ook Quake 2 RTX of een realistischer voorbeeld Metro Exodus) maar krijgt langzaamaan meer tractie. Nu is het nog zaak dat dergelijke foefjes platform en vendorneutraal worden.

PS:
Dat neemt trouwens niet weg dat er over Dhr Hulzebosch wel wat op aan te merken valt als het om argumentatie gaat. Oud zeer wellicht, maar in 2016 heb ik hier nog een topic over gemaakt waar Dhr Hulzebosch een naar mijn idee onzinnige vergelijking maakte:

Mobile Games Special - Goede en minder goede games getest

De onbereidheid was uiteindelijk wel weer zoals dat ik in het algemeen van Tweakers gewend ben, dat helaas wel.
Op het moment van schrijven was het critic punt inderdaad rond de 86, maar het gebruikerspunt net boven de 6. Nu staat dat inderdaad een stuk hoger. Ik heb daar ook naar gekeken, maar ben zelf toch tot een andere conclusie gekomen na het spelen. (ik kijk ook altijd pas nadat ik klaar ben met schrijven) Ook in dit geval kan ik alleen maar zeggen dat het per gebruiker scheelt. Waar kijk je naar, wat valt je op en de manier waarop je de game (al dan niet bewust gedaan door de developers) kunt "cheezen" zoals ik dat dan noem.

Feit blijft inderdaad dat de game goed wordt ontvangen. Dat klopt. Voor degene die hem hebben gekocht en leuk vinden een prima game dus. Dat had ik helaas minder.

Dat RTX niet te veel moet opvallen begrijp ik, maar na het kijken van verschillende videos vind ik het, buiten de zeer realistische ramen/ruiten, niet noemenswaardig. En RTX staat wel degelijk nog in de kinderschoenen. De mogelijkheden zijn enorm nu nog summier toegepast. En terecht overigens, anders zijn sommige games gewoon niet te draaien. Zeker omdat niet iedereen een RTX kaart heeft en de game zonder moet spelen. Vooruit, kinderschoenen is misschien de fel bewoord, maar heel uitgebreid is (en kan) het nog niet. Is ook niet erg, maar ik vond het de moeite van het vermelden niet waard. En met mijn 3 jaar oude rig en een 2070RTX kan ik ook niet full RTX on spelen. Dat vind ik dus geen pluspunt want velen onder ons hebben niet eens de optie. Ik vind het zoiets als roepen dat een bepaalde game er beestachtig goed uitziet gespeeld met een 2080 ti super en alle settings op ridiculous ;)

De manier van reviewen door deze of gene laat ik even in het midden. Reviewen is lastig en helemaal als je misschien hier en daar wat minder tijd hebt of krijgt. Ik kan me voorstellen dat je dan nog wel eens wat mist. Of je dan de review moet publiceren als tweakers zijnde is misschien wel een goede vraag. Soms vraag ik me wel eens af of de game wel is uitgespeeld of dat er even vlug een review is geschreven (even Control buiten beschouwing gelaten btw)

Door Tweakers user Redneckerz, dinsdag 10 september 2019 16:37

8GUS schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 14:10:
[...]

Waar kijk je naar, wat valt je op en de manier waarop je de game (al dan niet bewust gedaan door de developers) kunt "cheezen" zoals ik dat dan noem.
Was dit een vraag waar het vraagteken helaas niet op de digitale snelweg arriveerde? :P
8GUS schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 14:10:
Dat RTX niet te veel moet opvallen begrijp ik, maar na het kijken van verschillende videos vind ik het, buiten de zeer realistische ramen/ruiten, niet noemenswaardig.
Control gebruikt dan ook lang niet alle RT aspecten. Wel worden reflecties benadrukt, wat jou dus ook is opgevallen :)
8GUS schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 14:10:
En RTX staat wel degelijk nog in de kinderschoenen. De mogelijkheden zijn enorm nu nog summier toegepast. En terecht overigens, anders zijn sommige games gewoon niet te draaien.
Ik bedoel dit meer in de context van dat steeds meer titels RTX support krijgen, dus dat het niet meer zozeer in de kinderschoenen staat/meer gemeengoed is geworden. :)
8GUS schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 14:10:
Zeker omdat niet iedereen een RTX kaart heeft en de game zonder moet spelen. Vooruit, kinderschoenen is misschien de fel bewoord, maar heel uitgebreid is (en kan) het nog niet. Is ook niet erg, maar ik vond het de moeite van het vermelden niet waard. En met mijn 3 jaar oude rig en een 2070RTX kan ik ook niet full RTX on spelen. Dat vind ik dus geen pluspunt want velen onder ons hebben niet eens de optie. Ik vind het zoiets als roepen dat een bepaalde game er beestachtig goed uitziet gespeeld met een 2080 ti super en alle settings op ridiculous ;)
Control wordt hevig gemarket als een RTX titel. Desondanks zijn dergelijke RTX effecten optioneel. Ik vind het dan niet meer dan logisch dat daar een vermelding over wordt gemaakt.
8GUS schreef op dinsdag 10 september 2019 @ 14:10:
De manier van reviewen door deze of gene laat ik even in het midden. Reviewen is lastig en helemaal als je misschien hier en daar wat minder tijd hebt of krijgt. Ik kan me voorstellen dat je dan nog wel eens wat mist. Of je dan de review moet publiceren als tweakers zijnde is misschien wel een goede vraag. Soms vraag ik me wel eens af of de game wel is uitgespeeld of dat er even vlug een review is geschreven (even Control buiten beschouwing gelaten btw)
Laten we eerlijk wezen, gaming is niet het belangrijkste topic voor Tweakers HQ. Ze hebben het, ze schrijven erover, maar het is zeker geen full on-functie. Daar staat Tweakers ook niet voor (Zouden ze dat wel willen dan zou het wel Tweakers Games heten). Tweakers is/was er vooral voor de tweaker, vandaag is dat steeds meer Jan Modaal en ligt de nadruk vooral op het introduceren van ''handige'' dingen zoals een nieuwe FP omgeving of CSS-snippets welke een pleister op de wonde zijn gezien de relatie tot de nieuwe FP omgeving (En ofschoon je Custom CSS daar helemaal niet voor mag gebruiken).

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 september 2019 16:44]


Door Tweakers user Redneckerz, dinsdag 10 september 2019 16:38

Dubbel

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 september 2019 16:42]


Door Tweakers user Redneckerz, dinsdag 10 september 2019 16:39

Tripel

Moet zeggen dat het formateer systeem buggy AF is op Tweakblogs.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 10 september 2019 16:42]


Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 11 september 2019 16:06

Waarom wil je van iets subjectiefs een objectief oordeel geven? Een review is een mening van de persoon die de review heeft geschreven. Dat jij het spel geen 8 waard vindt is jouw mening. En daar heb je alle recht op. Is de mening van Tweakers dan foutief? Neen, helemaal niet. Die is alleen anders.

Door Tweakers user 8GUS, woensdag 11 september 2019 16:36

Blokker_1999 schreef op woensdag 11 september 2019 @ 16:06:
Waarom wil je van iets subjectiefs een objectief oordeel geven? Een review is een mening van de persoon die de review heeft geschreven. Dat jij het spel geen 8 waard vindt is jouw mening. En daar heb je alle recht op. Is de mening van Tweakers dan foutief? Neen, helemaal niet. Die is alleen anders.
Klopt! Ik geef je helemaal gelijk. Ik persoonlijk vind dat tweakers het mis heeft en dat hoeft niet iedereen te vinden. En dat schijf ik ook.

De titel is ook meer een probeersel van mijn kant. Poging tot een clickbaity titel en kijken wat het doet met het aantal blogviews. Misschien niet helemaal netjes, maar wel een leuk experiment voor erbij ;)

Edit: Qua blogviews lijkt het wel te werken. Of dat positief is weet ik zo net nog niet

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 september 2019 16:40]


Door Tweakers user Redneckerz, woensdag 11 september 2019 18:32

8GUS schreef op woensdag 11 september 2019 @ 16:36:

De titel is ook meer een probeersel van mijn kant. Poging tot een clickbaity titel en kijken wat het doet met het aantal blogviews. Misschien niet helemaal netjes, maar wel een leuk experiment voor erbij ;)

Edit: Qua blogviews lijkt het wel te werken. Of dat positief is weet ik zo net nog niet
Clickbaits leveren meer clicks op, dat kan ik je zo vertellen en daar heb je geen ''experiment'' voor nodig.

En je weet niet of dat positief is? Nou, nee.. de industrie gebruikt het omdat het werkt, maar erg verantwoordelijk is het niet. Maar jij bent niet de industrie.

[Reactie gewijzigd op woensdag 11 september 2019 20:44]


Door Tweakers user rickboy333, vrijdag 13 september 2019 11:46

Nou ik kan je vertellen als je nog een keer clickbait je op dezelfde negeerlijst komt te staan als Kainniak en die gekke milieudrammer. En ik denk/hoop dat andere Tweakers dit voorbeeld volgen.

Clickbait is slecht. Hoe je het ook bekijkt. Daar is geen "experiment" voor nodig. Noem het gewoon "8GUS 8erovergeklapte gamereview: Control" of zoiets.

Door Tweakers user 8GUS, vrijdag 13 september 2019 12:29

rickboy333 schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 11:46:
Nou ik kan je vertellen als je nog een keer clickbait je op dezelfde negeerlijst komt te staan als Kainniak en die gekke milieudrammer. En ik denk/hoop dat andere Tweakers dit voorbeeld volgen.

Clickbait is slecht. Hoe je het ook bekijkt. Daar is geen "experiment" voor nodig. Noem het gewoon "8GUS 8erovergeklapte gamereview: Control" of zoiets.
Ik wilde graag weten wat het doet met blogviews vs. videoviews. Dat mag ik voor mij persoonlijk best een keer testen aangezien ik niet weet wat het hier doet. Ik ben er zelfs eerlijk over. Verder is clickbait een marketingtool. Slecht is het niet, maar gewenst is het ook niet.

In plaats van dreigen met je persoonlijke negeerlijst kun je je reactie ook wat constructiever opbouwen en anders verpakken. Komt beter over.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)